Asociaţia CropLife Europe are în vedere protejarea apelor de contaminarea cu produse de protecția plantelor (PPP) atât din surse punctuale, cât și difuze. În acest sens a fost creat și implementat proiectul TOPPS (Pregătirea Operatorilor pentru prevenirea Poluării de la Sursele Punctuale). Acesta a fost demarat în anul 2005 și funcționează deja în 15 țări europene.
În România, TOPPS este implementat de USAMV Cluj – Napoca și monitorizat de AIPROM. Acest proiect are ca scop reducerea poluării apei cu produse de protecție a plantelor din sursele punctuale, din surse difuze și stoparea driftului, scurgerii, drenajului. TOPPS identifică și definește cele mai bune practici și le promovează prin recomandări, instruire și demonstrații în toată Europa, iar Asociația CropLife Europe sprijină diseminarea informațiilor privind acest proiect.
TOPPS D.R.O.P.S
Cele mai bune practici agricole pentru a evita contaminarea surselor de apă cu pesticide
Click aici pentru AUTOEVALUARE
Context proiect
Aproape toate activitățile umane eliberează urme în apă:
Obiective
- Îngrășăminte și pesticide (PPP)
- Deșeuri umane și animale
- Materiale plastice și metale grele
- Alte substanțe chimice naturale și chimice
Astfel, în cadrul proiectului TOPPS au fost identificate patru domenii de îmbunătățire în practica operatorilor, astfel încât să prevină scurgerile de PPP în apă. Cele patru domenii de aplicare sunt:
- Transport
- Depozitare
- Comportamentul înainte, în timpul, după pulverizare
- Festionarea deșeurilor și resturilor
Descoperiți mai multe pe:
http://www.topps-life.org/
https://www.ecpa.eu/stewardship/stewardship- http://www.topps-life.org/activity/topps-water- protection about-topps.html http://www.topps-life.org/ro---documents.html
http://www.topps-life.org/topps-prowadis-project.html
Despre proiect și parteneri în România
https://www.revista-ferma.ro/articole/masini-agricole/topps-functioneaza-si-in-romania
http://www.rowater.ro/default.aspx