Recent, Comisia Europeană a publicat o actualizare a progreselor înregistrate în ceea ce privește obiectivele de reducere a utilizării și a riscului pesticidelor incluse în Strategia De la fermă la consumator pentru perioada 2011-2020.
Utilizarea pesticidelor chimice și reducerea riscului privind folosirea acestor substanțe înregistrează, în U.E o scădere cu 14% față de perioada de referință 2015-2017.
Utilizarea pesticidelor mai periculoase înregistrează o scădere de 26% în U.E față de perioada de referință 2015-2017 și o scădere de 9% față de 2020.
Rezultatele arată o reducere continuă a utilizării și a riscurilor pesticidelOR chimice. Pe de altă parte, 2020 marchează al doilea an consecutiv unde se înregistrează o reducere semnificativă a utilizării pesticidelor mai periculoase.
Datele publicate recent de către Comisia Europeană, indică un trend descendent privind reducerea utilizării și riscului asociat pesticidelor. Suntem încrezători că angajamentele noastre pentru 2030 privind investițiile în tehnologii noi și inovatoare vor asigura continuarea acestei tendințe. Solicităm Comisiei Europene să sprijine soluțiile agricole sustenabile, împreună cu un cadru de reglementare adecvat, care ar pune la dispoziția fermierilor din UE şi deci şi din România, soluții noi și inovatoare, cum ar fi pesticidele moderne, biopesticidele și instrumentele de agricultură digitală.
Trendurile înregistrate în Statele Membre ale U.E privind atingerea obiectivelor Farm to Fork pot fi consultate aici.