Risipa alimentară – o problemă majoră în Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură al Națiunilor Unite – FAO.
Ce este risipa alimentară?
În fiecare an, tone de alimente care îndeplinesc condițiile de consum ajung la gunoi, în contextul în care milioane de oameni din întreaga lume suferă de foame. 1.3 miliarde de tone din hrana produsă pentru consum sunt pierdute sau risipite de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, arată un studiu FAO.
Cum și unde se transformă mâncarea destinată consumului în deșeuri?
- la producție,
din pricina rezistenței scăzute a culturilor la intemperii, boli și
dăunători;
- la
vânzare, prin preferința magazinelor de păstra mâncarea pe rafturi până
când expiră în loc să o doneze înainte de termen;
- la
consumatorul final, din multiple motive: achiziționarea unei cantități
peste necesarul zilnic din lipsa timpului sau ofertele promoționale de
tipul „Cumpără trei produse și plătești doar două”
Care sunt urmările acestui fenomen?
Ce înseamnă, de fapt, aruncarea și depozitarea necorespunzătoare a 1.3
miliarde de tone de mâncare?
- frigidere mai goale cu 30%;
- foamete în țările
defavorizate;
- pierderi
economice anuale de 1 trilion $;
- epuizarea resurselor necesare
în producția alimentelor – terenuri agricole, apă și energie electrică;
- creșterea potențialului
încălzirii globale ca urmare a gazelor cu efect de seră emise de hrana
aruncată.
În acest context, avem de a face cu un un triplu impact în lanț - economic, etic și ecologic.
Ce procent din fiecare produs pierdem anual?
Pentru a evidenția amploarea pe
care o ia acest fenomen, FAO a furnizat procentele
alimentelor risipite la nivel
global, pe categorii:
- 30% din producțiile de cereale
- 45% din producțiile de fructe
și legume
- 20% din producțiile de produse
lactate
- 20% din producțiile de carne
- 20% din producțiile de semințe
oleaginoase
- 45% din producțiile de plante
rădăcinoase
Corelând procentele de mai sus cu fenomenul creșterii populației până la 8 miliarde
de locuitori, este posibil să asistăm curând la o criză alimentară globală. Cererea
crescută de hrană va depăși, în timp, cantitatea redusă de hrană care nu este
afectată de fenomenul risipei.
Ce măsuri iau autoritățile pentru a stopa risipa alimentară?
Schimbarea stă în noi, spun autoritățile. Pentru a combate risipa alimentară, Comisia Europeană a lansat, în 2016, campania „Opriți risipa alimentelor”, prin care întreaga populație este încurajată să facă un efort minimal pentru a stopa risipa globală a alimentelor. Câteva dintre cele mai importante acțiuni sunt următoarele:
- Planificați-vă cumpărăturile pentru a achiziționa doar produsele de care aveți nevoie.
- Verificați termenele de
valabilitate.
- Calculați bugetul de care
dispuneți, deoarece irosirea alimentelor înseamnă irosirea banilor.
Lista
completă a
acestor sfaturi utile pentru a reduce acest fenomen o găsiți pe site-ul oficial
al Comisiei Europene.
În concluzie, stoparea acestui
fenomen prin schimbări minore de comportament înseamnă hrană pentru întreaga
populație, un mediu mai puțin poluat și nu în ultimul rând protejarea
resurselor naturale de care avem atât de multă nevoie.