„Fii eroul solarului tău! Protejează ce contează!” – evenimentul AIPROM de la Băleni-Sârbi

Recent, echipa Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România - AIPROM a organizat în localitatea Băleni-Sârbi (Dâmbovița) o întâlnire de lucru cu fermierii și reprezentanții fitofarmaciilor din zonă, pentru a discuta despre utilizarea echipamentului individual de protecție în cadrul activităților și practicilor agricole.

Astfel de ateliere tematice cu rol informativ sunt apreciate atât de fitofarmaciști cât și de fermieri, cu atât mai mult cu cât principalii factori de influență sunt persoane cunoscute, din mijlocul comunității, care vorbesc despre propriile experiențe cu privire la utilizarea echipamentului individual de protecție în special, în spațiile protejate, în diferite etape de vegetație ale culturilor agricole.

Exemplul personal furnizat de către fermierii din comunitate care au ales să se implice direct în acest proiect are un potențial de convingere mai ridicat și îi poate determina și pe alți fermieri să utilizeze echipamentul individual de protecție.

Evenimentul „Fii eroul solarului tău!” a fost organizat la Hanul Mare din Băleni-Romani și a reunit 109 legumicultori și reprezentanți ai fitofarmaciilor din zonă.

Proiectul de promovare a purtării echipamentului individual de protecție a debutat în regiunea Băleni-Sârbi la începutul anului 2020, când a fost efectuat un studiu la care au participat fermierii din zonă și care viza purtarea echipamentului individual de protecție (EIP). De asemenea, în aceeași perioadă a fost derulată și o campanie de promovare a purtării EIP, prin dotarea fitofarmaciilor partenere cu manechine îmbrăcate în echipamente de protecție și panouri cu leduri luminoase unde au rulat mesaje prin care fermierii erau îndemnați să se protejeze și să poarte echipamentul de protecție.

„Vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit în număr atât de mare. Suntem plăcut surprinși de răspunsul dumneavoastră pozitiv de a participa la evenimentul nostru, dar și de implicarea în promovarea purtării echipamentului individual de protecție. Pentru noi, pentru membrii pe care îi reprezentăm este foarte important ca dumneavoastră să vă protejați. Interesul nostru este acela ca această utilizare a produselor de protecția plantelor să se facă în siguranță. Pentru a face acest lucru trebuie să respectăm indicațiile înscrise de producător pe etichetă”- Carmen Botez, Director Executiv AIPROM.

În cadrul proiectului, la nivel de comunitate, au fost identificați, cu implicarea fitofarmaciilor partenere, 14 legumicultori cunoscuți în comunitatea lor și care ar putea reprezenta un model în implementarea bunelor practici agricole privind utilizarea echipamentului individual de protecție. În cadrul evenimentului 5 dintre aceștia s-au adresat direct comunității din care fac parte și au vorbit despre experiența lor în ceea ce privește utilizarea echipamentului de protecție, motivele pentru care s-au implicat în proiect, precum și dacă aleg să se protejeze în continuare.

„Bazinele legumicole reprezintă cheia acestui proiect. Dacă în comunitatea dumneavoastră se va schimba mentalitatea cu privire la purtarea echipamentului de protecție și alte bazine legumicole vor înțelege importanța purtării echipamentului de protecție și vor prelua exemplul acestei comunități. Ne bazăm pe dumneavoastră să duceți vorba mai departe și cât mai mulți fermieri să poarte echipamentul individual de protecție”- Ionut Dumitru, Coordonator Proiecte field-based AIPROM.

De ce este important să porți echipamentul individual de protecție?

În prima parte a evenimentului au vorbit despre importanța purtării echipamentului individual de protecție Ionuț Dumitru, de la cooperativa Nu Oricum SERV, Gheorghe Cozman și Gheorghe Gugiu.


„Normal că este foarte important să porți echipamentul de protecție în primul rând pentru sănătatea ta. Echipamentul trebuie purtat din cap până-n picioare, complet. Mulți consideră că doar purtând anumite elemente ale echipamentului de protecție sunt protejați, însă doar echipamentul complet te protejează corespunzător. Toate elementele echipamentului de protecție sunt la fel de importante. Majoritatea fermierilor sunt conștienți de importanța purtării echipamentului individual de protecție, însă problema este că nu folosesc echipamentul complet. Doar fiind sănătos poți să produci legume” – le-a spus Ionuț Dumitru, de la cooperativa Nu Oricum SERV, fermierilor prezenți la eveniment.

Poartă echipamentul de protecție complet

Ionuț Țabără a vorbit despre motivele pentru care fermierii nu poartă echipamentul individual de protecție, precum și dezavantajele pe care aceștia le menționează în discuțiile referitoare la necesitatea utilizării echipamentului individual de protecție.

„Principalul dezavantaj pe care îl menționează toți fermierii este reprezentat de căldură, cea resimțită în timpul purtării echipamentului de protecție în solar. Este adevărat că oamenii au început să poarte mască, ochelari și mănuși, însă este foarte important să porți și combinezon și cizme. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Este adevărat că în solar este foarte cald însă fără combinezon, toate substanțele cu care stropești ajung pe pielea ta. Nu o să resimți imediat un efect însă cu siguranță vor apărea efecte pe termen lung. Acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii nu poartă echipamentul de protecție, pentru că efectele nu se văd imediat, ci apar în timp. Avantajele purtării echipamentului de protecție sunt net superioare dezavantajelor legate de faptul că este îți este prea cald atunci când ești îmbrăcat cu echipamentul, este incomod sau alte elemente. Nimic nu este mai important decât sănătatea” – a spus Ionuț Țabără.

Schimbul de generații ar putea contribui la schimbarea mentalității și la creșterea procentului celor care aleg să se protejeze prin purtarea echipamentului individual de protecție în cadrul activităților și practicilor agricole.

„Pielea trebuie protejată și putem face acest lucru doar dacă purtăm echipamentul de protecție complet. Astfel de evenimente sunt binevenite în comunitățile de legumicultori, iar informațiile oferite au puterea de a schimba mentalități, oamenii devin mai conștienți de riscuri și vor începe să poarte echipamentul” – susține Vlad Paraschiv.

Purtarea echipamentului de protecție a fost o experiență plăcută și pentru tânărul fermier Georgian Țocu. „M-am implicat în acest proiect din convingere, pentru mine și pentru sănătatea mea. Purtam și înainte elemente ale echipamentului de protecție însă atunci când am primit echipamentul complet de la AIPROM și l-am purtat, am înțeles cât de mult te protejează și cât este de important. Dacă vor fi conștienți de riscuri fermierii vor începe să utilizeze echipamentul de protecție” – susține tânărul fermier.


Echipa AIPROM dorește să mulțumească în mod special reprezentanților fitofarmaciilor: dl. Paraschiv, dl. Țabără, dl. Ușurelu, dl. Dumitru, dar și tuturor fermierilor care au decis să se implice în acest proiect!





Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact