AIPROM anunță măsuri hotărâte împotriva contrafacerii și comerțului ilegal cu produse de protecția plantelor

Recent a avut loc, la București, Conferința „Cooperarea Internațională și Interinstituțională în Combaterea Traficului Ilicit de Mărfuri”, organizată de Asociația Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV) în parteneriat cu Poliția Română de Frontieră și Autoritatea Vamală Română. AIPROM a participat în calitate de partener și a fost invitat să susțină o prezentare despre produsele de protecția plantelor ilicite și contrafăcute și măsuri de combatere a acestora. Invitarea AIPROM la acest eveniment în calitate de prezentator marchează interesul crescut față de fenomentul contrafacerii în domeniul protecției plantelor și hotărărea fermă a autorităților de aplicare a legii de a se implica mult mai activ în pedepsirea cazurilor de contrafacere și comerțului ilegal cu produse de protecția plantelor.

Natura participanților la Conferință pledează pentru importanța acordată acestui subiect: reprezentanți ai mediului politic, deputați, leaderi de grupuri parlamentare, secretari de stat, ambasadori ai unor țări vecine cu România, autorități ai poliției de frontieră și autorități vamale din România, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Serbia, inspectori generali ai Poliției Române, Direcția de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, Direcția generală Anticorupție. Au participat instituții transfrontaliere cu responsabilități în combaterea infracționalității transnaționale (FRONTEX, OLAF, EUBAM, SELEC).

Pentru combaterea traficului ilicit este esențială colaborarea între sectorul public și cel privat, deoarece modurile în care se desfășoară acum trafic ilicit s-au diversificat foarte mult și vedem cum acesta a evoluat de la dimensiuni interne, naționale, la rețele transfrontaliere. Combaterea și respingerea traficului ilicit cu bunuri este o chestiune legată de capacitatea societății de a răspunde la provocări și modul în care aceasta per ansamblul ei răspunde, aspecte reflectate și de gradul de cultură publică a acesteia.

Trebuie să învățăm de oriunde și de aceea, privim către un exemplu de succes dintr-o industrie neobișnuită care poate fi oferită ca exemplu: industria tutunului, luptând cu acest fenomen de mai bine de 10 ani. Au fost folosite metode inedite dar eficiente: antrenarea echipelor canine din dotarea poliției de frontieră pentru depistarea tutunului ascuns în diverse locații precum și dotarea cu drone a lucrătorilor din poliția de frontieră pentru urmărirea încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de către contrabandiști.

Participanții au manifestat un înalt grad de interes față de prezentarea reprezentanților AIPROM care a tratat două aspecte: situația contrafacerii produselor de protecția plantelor la nivel European (prezentată de dl. Boualem Saidi, Președintele AIPROM,) și cazuistica specifică la nivel European și național (susținută de Vicepreședintele Grupului de Experti pe probleme de Combatere a Contrafacerii Produselor de Protecția Plantelor de la CropLife Europe, dra. Ana Maria Munteanu).

AIPROM este decis să utilizeze toate instrumentele legale și experiența sa și a partenerilor săi instituționali pentru combaterea contrafacerii și a comerțului ilegal cu pesticide. Astfel,

• Vom evalua extinderea și identificarea cazurilor de produse contrafăcute și ilegale utilizate pe piață (off-line și on-line);

• Vom documenta și raporta orice constatări care vor fi centralizare la nivel AIPROM;

• Vom prelua și analiza mostre de produse suspecte de pe piață, și vom raporta autorităților competente în aplicarea legii eventualele abateri;

• Vom organiza și coordona acțiuni specifice cu sprijinul profesioniștilor din domeniu;

• Vom sprijini aplicarea legii și urmărirea penală atunci când se confirmă cazuri de contrafacere.

Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile pe care ni le-am propus și pe care le veți vedea implementate în cel mai scurt timp. Vă invităm să vă alăturați nouă în păstrarea unei agriculturi curate și libere de contrafaceri. Ne adresăm în primul rând fermierilor și distribuitorilor de inputuri pentru agricultură dar și consumatorilor care pot să se implice activ raportând cazurile suspecte de vânzări de produse de protecție a plantelor off și online.

Avem încredere că împreună vom reuși să oprim un fenomen atât de periculos pentru noi toți!

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact