1,3 miliarde euro se pierd in fiecare an in Uniunea Europeana, din cauza pesticidelor contrafacute

Producția de pesticide contrafăcute costă companiile din Uniunea Europeana peste 1,3 miliarde € în fiecare an. Un  raport al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuale (EUIPO) arată că 13,8% din veniturile legitime se pierd în fiecare an din cauza falsificării pesticidelor în cele 28 de state membre.

Aceste pierderi din vânzări se traduc  în 2.600 de locuri de muncă pierdute în mod direct în cadrul sectorului produselor de protectia plantelor în UE, deoarece producătorii legitimi angajează mai puțini oameni decât ar fi făcut-o în absența contrafacerii. Atunci când sunt luate în considerare raportari totale ale efectelor pesticidelor contrafăcute pe piață, se constata ca 11.700 de locuri de muncă sunt pierdute în economia UE.

Pierderea anuală totală a veniturilor publice ca urmare a circuitului acestor produse contrafăcute în spatiul european presupune o scadere a sumelor provenite din  impozite și contribuții economice estimata la 238 milioane €.

Asa cum o serie de rapoarte anterioare au aratat-o, contrafacerea poate afecta fiecare sector economic, iar industria Franța, al doilea cel mai mare producator de produse de protectia plantelor din Europa are o piata în valoare de 3,5 miliarde de euro. Raportul estimeaza ca sectorul produselor de protectia plantelor pierde un estimat de 240 milioane € în vânzări și 500 de locuri de muncă în fiecare an, ca urmare a contrafacerii.

In Italia, raportul estimează că sectorul produselor de protectia plantelor  pierde 185 milioane €, precum și 270 locuri de muncă anual, in timp ce in Spania, raportul estimeaza ca se pierd 94 de milioane € s,  alaturi de 200 de locuri de muncă. Regatul Unit pierde la randul lui in vânzări din sectorul produselor de protectia plantelor aproximativ 76 milioane € in fiecare an, si aproape 200 de locuri de muncă.

În plus față de pierderea directă a vânzărilor în industria pesticidelor, există, de asemenea, un impact indirect asupra altor sectoare ale economiei UE, ca urmare a contrafacerii produselor de protectia plantelor. Economic, se vor cumpăra mai puține bunuri și servicii de la furnizorii de drept ai producatorilor, provocând scăderi de vânzări și in celelalte industrii, efectele reflectandu-se si in ocuparea forței de muncă în alte sectoare. Astfel, efectele directe și indirecte totale în UE a vânzărilor pierdute din cauza contrafacerii PPP au ca medie anuală pentru perioada 2009-2014 pierderi de pana la 2,8 miliarde de euro.

*

Acest raport este al zecelea dintr-o serie de rapoarte sectoriale ce cuantifica impactul economic al contrafacerii. Raportari anterioare au analizat sectoare precum cel farmaceutic, sectorul băuturilor alcoolice și al vinurilor, sectorul muzicii înregistrate, sectorul ceasurilor și bijuteriilor, jucării și sectorul jocurilor PC, sectorul bunurilor sportivesi al articolelor de imbracaminte, incaltaminte si accesorii, precum și sectorul produselor cosmetice și articolelor de îngrijire personală.  EUIPO este o agenție descentralizată a Uniunii Europene, cu sediul în Spania, ce gestionează înregistrarea mărcilor comerciale in Uniunea Europeana (EUTM) și marcile comunitare înregistrate (RCD), ambele asigurand protecția proprietății intelectuale în toate cele 28 de state membre ale UE, precum și efectuarea activități de cooperare cu oficiile naționale și regionale ale UE.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact