Populația globului va atinge 8 miliarde în următorii 6 ani, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, publicat în 21 iunie. Potrivit datelor ONU, peste 50% din creștere va proveni din doar nouă state, respectiv India, Nigeria, Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda și Indonezia. Astfel, până în 2050, șapte dintre cele 20 cele mai populate state din lume vor fi de pe continentul african, se arată în raportul ONU.
În contrast cu statele africane, toate statele europene se confruntă cu o scădere a fertilității, ceea ce se transpune într-o diminuare dramatică a populației. Astfel, în contextul actual al imigrației și al ratei natalității din Europa, populația de origine va fi depășită de imigranți din Africa.
”În unele state cu rata scăzută de natalitate și populație îmbătrânită, singura sursă de creștere a populației este reprezentată de imigranți”, a declarat John Wilmoth, director al Diviziei Populație de la ONU, citat de The Guardian.
Cea mai predispusă unei scăderi
dramatice a populației este Europa de Est, unde se preconizează o scădere medie
de 15% în state precum Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania, Polonia, Republica
Moldova, România, Serbia și Ucraina.
De asemenea, la nivel global, vârsta media a populației este de 30 de ani, iar raportul de gen este în favoarea masculinului, 102 bărbați la 100 de femei.
În contextul creșterii populației și a imigrației în Europa, cererea de
hrană se va mări, astfel, atât fermierii, cât și distribuitorii sau producătorii
de alimente și produse conexe industriei agricole, trebuie să fie pregătiți
pentru a satisface aceste nevoi.